Gândirea critică plus 5 obiceiuri ale gânditorilor critici

Ce este gândirea critică?

În acest articol vei afla 5 obiceiuri ale gânditorilor critici

Conform Wikipedia, „gândirea critică constă din procesul mental de analiză sau evaluare a informației, mai ales afirmații sau propoziții pretinse de unii oameni a fi adevărate. Ea duce la un proces de reflecție asupra înțelesului acestor afirmații, examinând dovezile, raționamentul oferit și judecând faptele.”

Mai simplu spus, să nu crezi absolut orice auzi în stânga sau în dreapta și să treci puțin informația prin filtrul gândirii, să vezi dacă informația este adevărată sau nu.

Un bun gânditor critic știe cum să separe faptele de idei și opinii, cum să examineze o problemă din „toate părțile” și cum să facă inferențe raționale.

Gânditorii critici iau în considerare toate opțiunile înainte de a lua o decizie. Un bun citat ar fi „work smarter, not harder” adică în loc să muncești din greu, muncești mai inteligent.

De ce este importantă gândirea critică?

Gândirea critică este pilonul fundamental al unui stat democratic. Buna funcționare a unui stat democratic necesită cetățeni care pot gândi critic în legătură cu problemele sociale și pot să-și depășească prejudecățile.

Gândirea critică este crucială pentru auto reflectare. Pentru a avea o viață plină de însemnătate este nevoie să putem justifica fiecare acțiune și decizie a noastră.

Gândirea critică îți îmbunătățește vocabularul și abilitatea de a prezenta. Să gândești clar și sistematic poate îmbunătăți felul în care îți prezinți ideile.

Abilitati de gandire critica: comunicare, creativitate, rezolvarea problemelor, mentalitate deschisa, abilitatea de a analiza o situatie

Cele mai importante abilități de gândire critică sunt:

Abilitatea de a comunica (de a asculta ce spune cealaltă persoană, de a colabora, explica, prezenta, de a lucra în echipă și așa mai departe).

Foarte des o să fie nevoie să împărtășești idei cu diferiți colegi sau superiori. De asemenea este posibil să fi nevoit să gândești critic împreună cu un grup de oameni. În acest caz v-a fi necesar să puteți comunica eficient pentru a găsi soluții la probleme complexe.

Abilitatea de a analiza o situație (cercetare, scepticism, interogarea probelor, interpretare, recunoașterea tiparelor, punând întrebări și așa mai departe).

O parte importantă a gândirii critice este abilitatea de a examina cu atenție ceva, indiferent că este vorba de o problemă, un text sau un set de informații. Oamenii cu abilități de analizare pot examina informații, să înțeleagă la ce se referă și să le explice și celorlalți la ce se referă acea informație.

Gândirea critică implică de asemenea creativitate (curiozitate, imaginație, viziune, flexibilitate, prezicere și așa mai departe).

S-ar putea să fi nevoit să descoperi modele în informația pe care o privești sau să vi cu o soluție la care nimeni nu s-a mai gândit.

Gândirea critică necesită o minte deschisă (diversitate, dreptate, obiectivitate, observare, reflectare etc).

Pentru a gândi critic, trebuie să pui deoparte orice prejudecăți și să analizezi în amănunt informația pe care o primești.

Rezolvarea problemelor este o altă abilitate a gândirii critice care implică analizarea unei probleme, generarea și implementarea unei soluții și să evalueze cu succes un plan (atenția la detalii, clarificarea, luarea deciziilor, evaluarea, inovația etc).

5 obiceiuri ale gânditorilor critici

Un gânditor critic are mereu dorința de a cunoaște mai mult. Nu există scurtături pentru a deveni un gânditor critic, dar sunt câteva lucruri cu ajutorul cărora poți căpăta această abilitate:

1. Citește mult și caută diferite puncte de vedere

Expunerea la diferite puncte de vedere – unice – poate stârni o curiozitate constantă. Oamenii bine citiți înțeleg că sunt mai multe modalități de a privi o problemă.

2. Nu te grăbi să tragi concluzii

Un bun gânditor critic s-a obișnuit să nu sară să tragă concluzii, în special atunci când nu are prea multe informații.

3. Crează un sistem și nu un scop

De exemplu dacă creezi un sistem, o modalitate de a scrie un text în fiecare zi, ai șanse mult mai mari de a duce sarcina la bun sfârșit decât dacă pur și simplu ți-ai propune să scrii câte un eseu o dată pe săptămână. Un sistem poate fi revizuit și îmbunătățit, un scop nu prea.

4. Argumentează cu tine însuți

Un bun gânditor critic v-a încerca mereu să-și contracareze propriile argumente, până când doar cele mai inteligente și logice argumente mai rămân în picioare, bazându-se pe cunoștințele pe care le are.

5. Fi dispus să îți schimbi opinia

Fi dispus să îți schimbi opinia atunci când primești mai multe informații.

Vă puteți testa abilitatea de a gândi critic prin diferite teste sau exerciții.

Situația poate fi mult mai simplă și mai obiectivă dacă aveți pe cineva care să vă ajute și să lucrați împreună, un prieten, un frate, o soră etc.

1. Pentru aceasta activitate, participanții primesc mai multe întâmplări sau chiar o poveste care nu are un final scris. Participanții trebuie să găsească și să explice conexiunile dintre evenimentele poveștii și să se gândească la feluri prin care pot îmbunătăți povestea. De asemenea ei pot fi rugați să adauge un titlu povestirii. Poți de asemenea să te gândești le feluri în care poți extinde povestea sau să adaugi personaje și întâmplări noi. Această activitate te provoacă să gândești deoarece o poveste care nu are un final scris poate avea multe rezultate, fiecare având propriul său mod de a extinde și a termina povestea. 

2. Fiecare participant primește un cuvânt și trebuie să găsească un mod de a se asocia cu acel cuvânt. Același lucru poate fi făcut și cu un obiect și să găsiți modalități noi de a folosi acel obiect, altele decât cele obișnuite.

3. Participanții primesc mai multe propoziții, fiecare conținând fie o opinie, fie ceva adevărat. De exemplu „Vremea este frumoasă” este o opinie, pe când „Afară sunt 39 de grade” este un adevăr.

4. Un alt exemplu de test poate fi acesta.

Personal, cred că este un test destul de bun. Primești câteva întrebări sau propoziții și câteva argumente sau presupuneri care susțin acele propoziții. Tu trebuie să îți dai cu părerea, dacă argumentul se referă la propoziția respectivă, dacă este un argument bun sau nu și așa mai departe.

Dezavantajul, testul este în limba engleză.

Mai jos găsiți o poză cu prima mea încercare la acest test.

Vă provoc să încercați și voi și să îmi trimiteți rezultatele voastre.

Test de gandire critica

Vezi și acest articol despre „Tată bogat, tată sărac”

Gândirea critică plus 5 obiceiuri ale gânditorilor critici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *