5 modalități prin care cititul îți poate schimba viata

5 modalități prin care cititul îți poate schimba viața, banner

Află cum cititul îți poate schimba viața

Cititul îți dezvoltă gândirea critică . 

Gândirea critică nu este un lucru negativ, nu este același lucru cu a critica o persoană. Gândirea critică se referă la a te gândi în amănunt legat de un subiect, nu reflexiv, rapid și nechibzuit.

În cazul acesta, „critic” se referă la un mod de a gândi analitic.

Mai pe scurt, conform definiției lui Moore și a lui Parker „Gândirea critică este aplicarea rațiunii pentru a determina dacă o afirmație este adevărată sau nu.”

Conform unui studiu prezentat de Presa Academică din California, cititul are un efect puternic asupra gândirii critice. Cel care citește trebuie să descopere diferite modele într-un text, diferite detalii apoi să le relateze în alte texte și experiențe.

Cititul este un proces complex, unde cititorul are nevoie să își amintească, gândească și să reflecte asupra unor experiențe anterioare ca să dea înțeles textului respectiv.

În același timp trebuie să: diferențieze faptele de opinii; înțeleagă literalul sau semnificațiile implicite și tonul naratorului; să localizeze detalii legate de problemele discutate pentru a afla relația cauzală sau legăturile dintre evenimente sau acțiuni; a face raționament moral și judecăți întemeiate; să aplice ceea ce au învățat din acest proces în alte domenii din viața reală etc.

Într-un anumit sens, cititorii exercită ceea ce experții CT au numit Explicație” , „analiză” , „sinteză” , „argumentare” , „interpretare” , „evaluare” , „rezolvare de probleme” , „raționament logic” și „aplicare”. Toate acestea fiind abilități de gândire critică.

Cititul te poate ajuta să dormi.

Pentru a-ți fi mai ușor să adormi este foarte important să îți dezvolți o rutină înainte de a te culca. Cum ar fii să bei o cană de ceai, să citești o carte sau pur și simplu să îți faci un duș (sau toate 3). Obiceiurile similare sunt un mod bun de a-i aminti creierului că este timpul de culcare.

Experții în domeniul somnului ne sfătuiesc să evităm luminile puternice înainte de culcare, cu aproximativ o oră, mai ales cele care emit lumină albastră. Asta însemnând telefoane, calculatoare, tablete sau chiar și becul din casă. Experții recomandă ca în ultima oră înainte de somn să o petreci fără prea mult efort, fără activități care să necesite să-ți folosești corpul sau creierul prea mult. 

Deci practic, dacă în loc să te uiți la televizor sau să stai pe rețelele de socializare până adormi, citești o carte interesantă, sunt șanse destul de mari să ai un mod mult mai rapid și mai eficient de a adormi.

Cititul îți poate îmbunătății memoria.

Când citești, creierul tău face mult mai mult decât să descifreze cuvinte pe o pagină. Cititul este mult mai solicitant din punct de vedere neurobiologic decât procesarea de imagini sau a unui discurs. Este ca un antrenament neuronal.

Un studiu arată cum activități de stimulare mentală, precum cititul, pot proteja memoria și abilitatea de a gândi, în special cu atât cât îmbătrânești.

Oamenii de știință de la Universitatea din California, Berkeley, au aflat că cititul poate face ca nivelul de beta-amyloid să scadă, o proteină implicată în apariția Alzheimer-ului. 

Cititul îți poate îmbunătății vocabularul.

Cel mai probabil nu este prima dată când auziți așa ceva, dar o să o mai spun încă o dată. Dacă citești o să-ți îmbunătățești vocabularul. Cu cât citești mai mult, cu atât ești expus la mai multe cuvinte. O parte din acele cuvinte o să rămână cu tine și o să-ți vină mult mai ușor să găsești cuvintele potrivite într-o conversație.

Probabil toată lumea a pățit, măcar odată, să încerce să explice ceva, sau măcar să poarte o discuție sau un argument. Apoi să stea pe gânduri să găsească cuvintele sau cuvântul potrivit. Ei bine cititul te poate ajuta să remediezi acea problemă.

Cititul îți poate reduce nivelul de stres.

Oamenii de știință de la Universitatea din Sussex au făcut un experiment. Au strâns un grup de voluntari și le-au crescut nivelul de stres și bătăile inimii cu ajutorul unor teste și exerciții. Apoi au fost testați cu diferite metode de relaxare.

După spusele doctorului David Lewis, cititul a funcționat cel mai bine, reducând nivelul de stres cu 68%. A funcționat chiar mai bine decât ascultatul muzicii, plimbarea și chiar și decât o cană de ceai.

Subiecții trebuiau doar să citească timp de 6 minute pentru a elibera tensiunea din mușchi și pentru a scădea ritmul bătăilor inimii. De fapt nivelul de stres a fost chiar mai mic decât în momentul în care au început experimentul.

Jocurile video au scăzut nivelul de stres cu 21%, dar ritmul bătăilor inimii a fost în continuare mai mare decât la început.

Doctorul Lewis a spus „Să te pierzi într-o carte este relaxarea supremă.”

Vezi și acest articol despre „Cel mai bogat om din Babilon”

Cum cititul îți poate schimba viața

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *