Recenzie – Tată bogat, tată sărac de Robert Kiyosaki

Poți cumpăra Tată bogat, tată sărac de aici

Cine este Robert Kiyosaki

Robert Kiyosaki este un investitor multimilionar,  japonez-american, majoriatea vieții lui trăind în S.U.A.

Putem spune că acesta a avut o viață destul de activă. Când a început Războiul din Vietnam, acesta s-a înrolat în Corpul de Marină, ca și pilot. În 1974 s-a angajat la compania Xerox, urmând să își înființeze propria sa firmă. Prima sa companie producea portofele. De a lungul timpului acesta a avut diferite companii, dar cel mai mare succes l-a avut din investițiile în imobiliare și cărțile sale, în special „Tată bogat, tată sărac”.

     „Am avut doi tați, unul bogat și celălalt sărac. Unul avea multă școală și era foarte inteligent; avea doctoratul și făcuse patru ani de studiu în mai puțin de doi ani. După care mersese la Universitatea Stanford, la Universitatea din Chicago și la Universitatea Northwestern pentru masterat, peste tot beneficiind de burse integrale. Celălalt tată n-a terminat nici opt clase.
    Amândoi reușiseră în carieră muncind din greu toată viața. Amândoi aveau venituri substanțiale. Și totuși, unul s-a luptat cu probleme financiare toată viața. Celălalt a devenit unul dintre cei mai bogați oameni din Hawaii. Unul a murit lăsând zeci de milioane de dolari pentru familie, societăți de binefacere și o biserică, celălalt a lăsat datorii.”

Robert Kiyosaki
Rich dad, poor dad by Robert Kiyosaki
Poți cumpăra cartea de aici

O scurtă descriere a cărții

    La prima vedere, când citești prima pagină a cărții îți poți da seama că Robert Kiyosaki, autorul, a avut doi tați, ambii cu o percepție diferită asupra vieții. Fiecare dintre ei îi oferea tot felul de sfaturi. În această carte o să găsiți o parte din acele sfaturi, care consideră autorul că sunt sfaturi bune de urmat și de ce ar fi așa.

    Robert Kiyosaki încearcă se ne explice de ce este importantă educația financiară și de asemenea câteva lucruri de bază.

    În primul rând, după cum spune și Robert în citatul de mai sus, ambii tați aveau un venit destul de mare, însă, doar unul din ei s-a luptat cu probleme financiare. Cea mai mare diferență dintre ei era educația financiară. Anume mentalitatea și felul în care aceștia priveau banii. Tatăl cu studii era de părere că banii rezolvau în mare parte orice problemă. Ei bine nu este chiar așa. El mereu aștepta următoarea mărire de salariu în speranța că v-a putea să scape de problemele financiare. Însă, tot ce urma să se întample era să cheltuie și mai mult. În momentul în care primea mai mulți bani îi cheltuia pe diferite distracții, o masină mai nouă, o casă mai mare. El crezând că toate acestea sunt investiții bune.

    O altă diferență dintre cei doi tați este că tatăl cel sărac, cel cu studii, mereu spunea „Nu-mi pot permite asta” iar tatăl cel bogat își spunea „Cum îmi pot permite asta”.  Una este o afirmație, iar cealaltă este o întrebare. Una te lasă de izbeliște, iar cealaltă te obligă să gândești.

„Există o diferență dintre a fi sărac și a fi lefter”

    A fi lefter este o situație temporară. În schimb, a fi sărac este o situație veșnică de cele mai multe ori.

    A fi lefter este o situație economică, ți-ai cheltuit toți banii pe care îi aveai în momentul respectiv.

    Însă a fi sărac, asta înseamnă că te chinui din punct de vedere financiar, nu ai nici prea mulți bani nici o sursă suplimentară de venit.

   „Ești programat să fi sărac.”

    Ce vrea Robert Kiyosaki să spună în videoclipul de mai sus este că școala întradevăr, este importantă. Însă dacă vrei să faci bani, școala nu te pregătește pentru asta. Nu te învață cum să păstrezi, să investești banii pe care i-ai făcut.

    Te pregătește pentru a fi un angajat. Un avocat, contabil, inginer sau orice altă meserie. Însă dacă vrei cu adevărat să ai bani, ai nevoie de o educație financiară. 

    „Cei bogați sunt lacomi.”

    Este posibil să fie adevărat pentru câțiva, însă nu pentru toți.

    Adevărul este că cei lacomi sunt cei săraci sau din clasa mijlocie.

    De ce spun asta?

    Dacă stai să te gândești putin, dacă vrei să fi bogat trebuie să dai ceva în schimb. Oferi un loc de muncă, oferi produse, oferi un loc de dormit și așa mai departe.

    În schimb, cei săraci ce oferă? Vă las pe voi să îmi spuneți.

„Cum datoriile pot genera venit?”

Sunt 2 tipuri de datorii: 

– datorii bune;

– datorii rele.

    Datoriile rele sunt datorii care nu îți aduc nici un beneficiu real, nu îți aduc nici un venit. Acestea pot fi: cardul de credit, rata la mașină, la casă etc.

    Datoriile bune sunt orice fel de datorie sau investiție care urmează să crească ca valoare sau care îți aduc un venit pe termen lung. 

    După cum probabil ți-ai dat seama, scopul este să aduni cât mai multe datorii bune.

    Datoriile bune pot însemna orice de la deținerea unei mici întreprinderi până la deținerea sau închirierea unei proprietăți imobiliare.

Vezi și acest articol despre „Arta Negocierii”

Tată bogat tată sărac – Recenzie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *